22 October
2012

Kangasala 150 vuotta

Kangasalan kunta perustettiin 1865. Vuonna 2015 pitäisi olla 150-vuotisjuhla. Paitsi ei ole, jos ollaan suur-Tampereen osa. Varjoja kunnan tulevaisuuteen heittävät hallituksen pakkokuntauudistus sekä eurokriisin syveneminen.


Kangasalan Sanomissa kunnan pääpuolueet kokoomus ja Sdp julistavat vuorotellen puolustavansa Kangasalan itsenäisyyttä. Kangasalan Luonto 2012 –vuosilehden gallupissa kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneet puolueet olivat liikuttavan yksimielisiä Kangasalan pitämisestä itsenäisenä kuntana.

Kotiseutuhenkistä hehkutusta lukiessa huomaa kaksilla korteilla pelaamisen. Paikalliset ehdokkaat puhuvat eri tavoin kuin puolueen ylin johto ja ministerit. Jyrki Katainen ja Henna Virkkunen julistavat, että Suomessa on tulevaisuudessa 90–120 kuntaa (HS 29.9.). Sdp asettaa joitakin ehtoja, mutta eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin mukaan ”…sosialidemokraatit ovat viemässä vahvasti kuntauudistusta eteenpäin” (Sdp.fi 14.10.). Vihreiden Satu Hassi puolusti selväsanaisesti kuntaliitoksia TV1:n vaalikeskustelussa Salossa 27.9. Samoin Ville Niinistö on kannattanut suurkuntia, kun järjestetään kansanäänestyksiä, joissa isot kunnat ratkaisevat (MTV3 13.9.). Entinen kuntaministeri Martti Korhonen julisti sopivaksi kuntamääräksi 156 (Keskisuomalainen 4.10.).

Äänestäjä on varmaan hämillään, jos haluaa nähdä 2015 Kangasalan 150-vuotisjuhlat. Käsittääkseni useimmissa kunnan valtuustoryhmissä enemmistö on suur-Tamperetta vastaan. Mutta ryhmissä on puolueuskollisia, jotka vaalien jälkeen ovat valmiita pakkoliitoksiin. Minusta kannattaa luottaa ehdokkaisiin, jotka nyt selväsanaisesti ovat liitoshanketta vastaan. Merkittävän vaalilupauksen pettäminen kostautuu.

Kangasalan asioista on päätettävä Kangasalla – myös 150-vuotisjuhlavuonna 2015. Siksi kannattaa varoa kaksilla korteilla pelaajia. Alla on linkki Ben Zyskowiczin puheeseen, jossa hän neuvoo kokoomusehdokkaita olemaan paikallisesti eri mieltä kuntauudistuksesta:

http://areena.yle.fi/tv/1676918

http://yle.fi/uutiset/zyskowicz_kokoomusehdokkaille_kuntauudistuksesta_saa_olla_eri_mielta_hallituksen_kanssa/6299947

Posted by jmantyla at 22:57 | Comments (0)
<< Suurkunta, kriisikunta | Main | Yksityistämisen autuus >>
Comments
There are no comments.
Post a comment