21 November
2012

Sairauslomapäivät ja Ekokem

Kokoomuksen puoluevaltuusto vaati, että ensimmäinen sairauslomapäivä olisi palkaton. Elinkeinoministeri Jyri Häkämies esitti Altian, Destian, Editan ja Ekokemin yksityistämistä. Mitä näistä seuraisi tavalliselle duunarille ja toimihenkilölle?


Kokoomus on pitkään houkutellut työläisäänestäjiä ”työväen presidentillä” ja ”toivotalkoilla”. Nyt puolue teki täyskäännöksen. Työläisimago heitettiin roskiin ja tilalle tuli pilapiirtäjä Karin vanha kypäräpäinen pappi, joka on valmis iskemään työläisiä.

Ensimmäisen sairauslomapäivän muuttaminen palkattomaksi olisi palkanalennus, kuten SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring totesi. Suurimpia häviäjiä olisivat palvelu- ja sosiaalialoilla työskentelevät naiset sekä fyysistä työtä tekevät. Yksinhuoltajaäidit joutuvat usein jäämään kotiin lapsen sairastuttua.

Ympäristöaktiivina mietin mitä ongelmajäteyhtiö Ekokem Oy:n yksityistämisestä seuraisi. Valtio ja kunnat omistavat siitä 66,2% sekä yksityiset 33,8%. Jos Ekokem pörssin kautta lipsahtaisi ulkomaalaisomistukseen, sinne valuisivat tietysti voitot. Uusi omistaja vaatisi vastinetta sijoituksilleen. Tulos tai ulos. Se tarkoittaisi hintojen nousua, kuten on tapahtunut muillakin yksityistetyillä aloilla (sähkönjakelu, autokatsastus jne.).

Viimeisen viiden vuoden aikana Pirkanmaan Jätehuolto Oy on vastaanottanut noin 1300 tonnia vaarallisia jätteitä vuodessa, mistä kotitalouksilta 40% ja yrityksiltä 60%. Suurin osa menee Riihimäelle Ekokemiin. Siksi Pirkanmaan Jätehuolto perii vaarallisista jätteistä 2,70 euroa asukasta kohti. Tämä maksu ainakin kääntyisi nopeaan nousuun yksityistetyssä Ekokemissä. Kangasala on PJOy:n osakas, joten jätehuolto kallistuisi täälläkin.

Ekokem on tasaisesti tuottanut voittoa, viime vuonna 19,2 miljoonaa euroa 124 miljoonan liikevaihdosta. Vuonna 2010 liikevoitto oli 15,7 miljoonaa. Yhtiö jakaa osinkoja.
Noilla voittorahoilla maksetaan monen hoitajan ja poliisin palkat. Jatkossa pitää silti huolehtia, ettei voittoa kasvateta keinotekoisesti. Jätemaksujen liiallinen korottaminen johtaisi pian jätteiden hautaamiseen metsiin ja maakuoppiin. Palattaisiin 1950-60-luvuille, tai mitä voi vieläkin nähdä Kreikan, Italian ja Espanjan syrjäseuduilla. Tienvarsia käytetään kaatopaikkoina, kun paikallinen jätehuolto ei toimi.

Ulkomaalaisomistuksessa on ongelmallinen eettinen ulottuvuus. Entä jos Suomeen alettaisiin tuoda laajamittaisesti ulkomailta ongelmajätettä? Saksalaisilla voisi olla tähän halua. Onhan saksalaisella E.ON AG:llä jo 34% osuus ydinvoimayhtiö Fennovoimasta. Kun Saksassa ajetaan alas ydinvoimaloita, tuotanto ja jätteet siirretään Suomeen. Ei muuten yhtään haittaa, jos Fennovoiman ydinvoimahanke Pyhäjoella kaatuisi.

Valtionyhtiöiden myyminen on ollut hulluutta. Valtio on hetkellisesti saanut rahaa, mutta samalla on menetetty yhtiöiden tuotot sekä mahdollisuus keynesläiseen julkisen sektorin sääntelyyn suhdannevaihteluissa. Se on kuin norjalaisten poppakonsti kovassa pakkasessa: kustaan housuihin. Hetken on lämmintä, mutta sitten tulee entistäkin kylmempi.

Ympäristö on kaikille yhteinen. Siksi yleisen edun on oltava yksityisen edellä Ekokemin kaltaisen ongelmajätelaitoksen omistuksessa ja toiminnan etiikassa. Sanon selvän ein ministeri Häkämiehen yksityistämisvimmalle.

(Julkaistu Kangasalan Sanomien blogissa 8.10.12.)

PS. Kannattaa lukea kolmen vuoden takainen juttuni Kansan Uutisista:
http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/horisontti/1809259/kokoomus-mielikuvavarkaissa

Posted by jmantyla at 22:51 | Comments (0)
<< Yksityistämisen autuus | Main | Sinipuna tuhoaa vasemmistoa >>
Comments
There are no comments.
Post a comment