16 October
2013

Kuntapalveluja yksityistetään

Kokoomuksen mielestä kuntien menoja karsitaan ulkoistamalla ja yksityistämällä palveluja. Vasemmistoliitto on hyväksynyt saman aatteen, kun se kysyy valtuutetuilta mitä kuntien palveluja pitäisi karsia.


Sain 1.10.13 ilmeisesti kaikille vasemmiston valtuutetuille osoitetun sähköpostikyselyn, jonka oli allekirjoittanut Jukka Kinos. Siinä kysytään mitä kuntien palveluja ja velvoitteita voi karsia. Viestissä väitetään, että hallituksen rakennepaketin yhteydessä karsitaan kuntien tehtäviä miljardin verran. Toimenpide ei muka tarkoita valtionosuuksien leikkaamista, vaan tehtävien karsimista, jolloin ”periaatteessa vahvistettaisiin kuntien taloutta”.

Tosiasiassa kuntien valtionosuuksia leikataan jo aiempina vuosina tehtyjen leikkausten päälle lähes miljardi euroa. Kangasalan kunnalle menetys on ensi vuonna puoli miljoonaa. Vuoteen 2017 mennessä kunnalta leikataan 37 miljoonaa valtionosuuksia.

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) on selvästi ilmoittanut, että ”karsittavat kuntapalvelut” tarkoittaa yksityistettäviä kuntapalveluita (HS 23.9.13). Pahinta Vasemmistoliiton kyselyssä on, että ei kerrota kenen tehtäväksi ”karsittavat kuntapalvelut” annettaisiin. Pirkanmaalla yrittäjäjärjestöt haistoivat heti rahan hajun ja aloittivat valtuustojen lobbauksen. Kangasalla valtuutettuja valistettiin toista tuntia PowerPoint-esityksin ja jaettiin esite, jossa ilmoitettiin yksityisyrittäjien valmius ottaa kunnilta 178 tehtävää (Yrittäjät: Keskustelunavaus: kunnilla liikaa tehtäviä – mitä pois?). Yksityisten palvelujen hinnoista ja laadusta ei tietenkään puhuttu mitään.

Vasemmistoliiton valtuutetuilta kysytään ovelasti mutkan kautta mitä kuntien palveluja halutaan yksityistää. Siksi en vastaa kyselyyn. Kuntaliitto on ilmoittanut, ettei tee valtiolle kuntapalvelujen leikkauslistoja, vaan arvioi vain niiden vaikutuksia (Kansan Tahto 3.10.13). Vasemmistoliiton kysely on kokoomushegemoniaan alistumisen peittelyä mediatempun avulla, kuten sateenkaarilipun heiluttelu Moskovassa. Pitäisi heiluttaa valkoista lippua, kun kysytään valtuutetuilta miten kuntien velvollisuuksia voidaan karsia tarkoittaen tosiasiassa mitä pitää yksityistää.

Jorma Mäntylä
Kangasala

(KU 11.10.2013)

Posted by jmantyla at 15:28 | Comments (0)
<< Tekijänoikeuden paluu 1700-luvulle | Main | Oy Kulttuuritalo Ab >>
Comments
There are no comments.
Post a comment