31 October
2013

Ylimitoitettu piratismi

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki on arvostellut "ylimitoitettuja toimia piratismia vastaan". Kysyin häneltä mitä ne ovat? Eikö tekijänoikeusalan ongelma ole ylimittainen piratismi?


Kirjoitin KU:n verkkokeskusteluun seuraavan kommentin luettuani KU:n jutun 28.10.13 Arhinmäen puheesta tekijänoikeusfoorumissa:

Mitä ovat Paavo Arhinmäen mainitsemat ylimitoitetut rangaistukset tekijänoikeusrikkomuksista? Tarkoittaako hän esimerkiksi tapauksia Finreactor tai Sarahs' Secret Chamber? Niistä määrättiin suojattujen teosten levittäjille 400000-800000 euron korvausvelvollisuus. Tapaukset on käyty läpi KKO:ssa ja tuomiot on hyvin perusteltu aiheutettuun vahinkoon nähden. Tekijänoikeuksien rikkominen oli suunnitelmallista ja laajamittaista.

Arhinmäki näyttää ajavan takaa samaa kuin tekijänoikeuskansalaisaloitteen tekijät: rikollista toimintaa pitäisi voida harjoittaa ilman rangaistuksia. Se ei ole oikeusvaltion periaate.

Tekijänoikeuden ongelma ei ole rangaistukset, vaan piraatit, jotka ovat erityisen luupäistä joukkoa. He vaativat oikeutta varastaa ja levittää toisten tekemiä teoksia lupaa kysymättä ja maksamatta tekijöille. Sovittelut ja pehmeät keinot eivät heihin tehoa. Siksi oikeuslaitoksella ei ole muuta keinoa kuin kovien rangaistusten aikaansaama pelotevaikutus.

Jos piratismi laillistetaan, mihin tekijänoikeusaloite tähtää, sillä on laajamittainen luovia aloja lamauttava vaikutus. Lahjakkaat ihmiset eivät enää hakeudu näille aloille, jos heidän pitää jakaa työnsä tulokset ilmaiseksi netissä. Tämä näkyy jo nyt rock-musiikissa, joka on viimeiset 15 vuotta polkenut paikoillaan piratismin takia.

Posted by jmantyla at 11:41 | Comments (0)
<< Oy Kulttuuritalo Ab | Main | Kuntaliitokset ja ympäristö >>
Comments
There are no comments.
Post a comment